Fjellørret på fransk maner

Ørret på fransk maner
Ørret på fransk maner

Som nevnt i en annen post her på bloggen ble det altså i går tatt en stor og gild ørret på 1,9 kg. Jeg valgte å dele opp denne i to fileter og tilberedte disse etter en oppskrift av Geir Skeie (vinner av Bocuse d’Or i 2009). Luksus med så fine råvarer på kjøkkenet og det ble egentlig et enkelt måltid som ikke tar så lang tid, men som likevel smaker fortreffelig. I korte trekk dampes fisken i en stor kjele med ørlite vann samt estragon, sitron og smør. En god smørsaus (beurre blanc på fransk), dampede grønnsaker og selvfølgelig en ørliten nypotet ved siden av.
2008 Dom de Bellene St. Romain
2008 Dom de Bellene St. Romain

Korkfeil
Som drikkefølge til maten ble det plukket en hvit burgunder, nærmere bestemt Domaine de Bellene Saint Romain Blanc Vieilles Vignes 2008. Vinen ble åpnet tidlig på ettermiddagen for å sjekke om en eventuell dekantering var nødvendig. Det viste seg at vinen var oksidert, den hadde en korkfeil. Dette luktes bedre enn det smakes, men lukten av råtten kjeller er ikke til å ta feil av. Dette ble heller ikke borte med tid i glasset. Hvite burgundere er kjent for å ha problemer med oksidasjon, men dette er blitt mindre med årene (heldigvis).

En ny flaske
En ny flaske ble derfor åpnet og godt at jeg hadde flere eksemplarer av denne vinen fordi jeg var virkelig ivrig på å prøve denne kombinasjonen med selvfisket ørret. Denne flasken var heldigvis frisk og fargen var klar, lys gul. Ut av glasset kom duft av appelsinskall, gule epler og mineraler. Noe fattoner kan også merkes, men ikke dominerende. På smak er denne fruktig og har en medium kropp, det vil si ingen tungvekter, men frisk og med litt tørrende avslutning. Imponerende stil og syrligheten kommer godt til sin rett til smørsausen til fiskeretten. 2008 var en veldig god årgang i Burgund og denne kan også passe til flere retter, f.eks en god høstsuppe. Denne vinen lever godt i 3-5 år til.

En veldig god lørdagsmiddag som ble inntatt på verandaen mens sol og regn gikk om hverandre, typisk for sommerværet her i Mesnali i alle fall.

Rau og jill i kjøttet
Rau og jill i kjøttet


Posted

in

by

Tags: