En helaften på Brøttum

Noen av vinene
Noen av vinene

Jeg var så heldig å bli invitert til vinmannen på Brøttum i anledning en vinsmaking lørdag 18. august. Det ble litt kort varsel denne gangen, men han fikk besøk av Christer Byklum som er en kjent vinmann i vinkretsene i Norge. Han jobber for Bordeaux vinhandel og skriver egen vinblogg. Han smaker utrolig mye vin i løpet av et år og har således et meget godt erfaringsgrunnlag til å bedømme viner. En profesjonell vinsmaker med utdanning, i motsetning til meg som er amatør, men dette kunne jeg lære noe av og stilte derfor opp på kort varsel. Når man blir invitert til noe slikt gjelder det å stille opp fordi det er en sjenerøs mann som bor på Brøttum og han har en meget respektabel vinkjeller. De manglet selvsagt en til å ordne litt mat på kjøkkenet og derfor ble det komponert en enkel tre-retter som bare skulle dempe vinene noe, og for noen viner!

2007 Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Clavoillon
Strågul på farge. Åpner med svakt smør, dette blir tydeligere med luft, type hjemmelaget smør. Her finnes mineraler og forførende sitrus. Som vanlig bra syre på hvit burgund 07 og meget god balanse. Flott lengde. Trenger litt mere tid for å integrere fatbruk. Bare å håpe at den ikke oksiderer innen den tid. Forrige besøk hos baronen ble denne også servert, den var da oksidert og denne var heldigvis i orden. 91p.

2006 Roumier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras
Rubinrød farge. Litt lukket rett etter åpning. Kommer seg etter en halvtime og da kjennes bringebær, jordbær, roser (i hvert fall noe floralt). Litt rustikk stil, men vokser voldsomt med luft. Bra friskhet og harmonerende tanniner. Nydelig tekstur og sjarmerende Chambolle. Dette ble veldig elegant med luft og viser storheten til Roumier. Vil bli enda bedre med lagring. Suveren til stangekylling med potetmos og soppsjy. 94p.

1985 Comte Georges de Vogüé Musigny Grand Cru
Topp fill og bra kork. Likevel er denne vinen litt vel sliten. Man aner en tidligere storhet her på frukten, men den fader raskt i glasset. Blir buljong og portvinaktig. Rosiner. Noe tobakk/tjære. Dør pent ut med litt tid i glasset. Dette kunne vært en stor Musigny, men dette er nok typisk for røde burgundere fra 80-tallet.

2009 Rossignol-Trapet Chambertin Grand Cru
Denne har en mørkere rød farge og indikerer en tettere og kraftigere vin. Her er det mye babyfett enda. Mye fat som munner ut i et dominerende smørpreg. Det kjennes noe urter og bringebær, litt vanskelig å kjenne pinot-frukten enda synes jeg. Lang lengde og bra struktur. Dette er for fremtiden. Ikke min type burgund. 89p.

1983 Château Trotanoy
Gjennomtrukket kork. Bra fill. Rubinrød med brun kant. Helles på karaffel. Vurdert etter 1 t: Tydelig lukt av cedertre, tobakk og mørk frukt. Litt hul i midtpartiet og det kom seg ikke helt på plass for min del. Ellers er dette flott med fortsatt tydelige tanniner som borger for et videre langt liv. Nydelig struktur og ettersmak. Litt vanskelig å drikke uten biff, dette er en kanon matvin! Har ikke nok erfaring med eldre bordeaux til å gi poeng.

1982 Borgogno Barolo Riserva
Det ble diskutert litt Piemonte kontra Bordeaux og jeg som den eneste forsvarer av Piemonte skulle få prøve en moden flaske og vi skulle sammenligne litt. Synd denne flasken var gåen. Men uansett så litt tåpelig å diskutere/sammenligne ulike regioner med ulike druetyper, de representerer noe unikt begge to og man drikker jo det man liker best.

1982 Château Suduiraut
Rekorket på slottet i 2006. Kjøpt på Briskeby i 2009 da det var spesialpol der. Kommer fra samme kasse. Mørk farge. Utviklet. Tørket frukt. Forholdsvis frisk syre enda. Ikke dominerende botrytis. Lang lengde. Ikke slik jeg opplevde min flaske. Denne kommer fra et heldigere parti. Her er også grunnlaget for spinkelt til å avgi poeng, jeg drikker lite Sauternes.

2001 Château d’Yquem
Gylden farge. Dette er så rikt og intenst på nese at det er helt perfekt. Så mange nyanser at man ikke oppfatter alle en gang! Krevende for nese og munn fordi dette er optimalt. Lag på lag bygger det seg opp og viser noe nytt for hver slurk. Fantastisk lengde. Denne har fått 100 p av vinpressen og det finnes ikke noe å trekke for her. Beæret over å få smake dette og en perfekt avslutning på en hyggelig kveld. Foie gras fra Frankrike bidro også sammen med hjemmelaget plommechutney og syltet løk/marmelade.


Posted

in

by

Tags: