Viltpizza og Dolcetto

Ferdig viltpizza
Ferdig viltpizza

Ideèn til denne pizzaen fikk jeg fra Joacim Lund i Aftenpostens nye blad kalt Mat fra Norge. Her prøver han å lage en pizza med bare norske ingredienser. Jeg hadde ikke alt som stod i oppskriften så det ble litt improvisasjon. Med nok hjortekjøtt i fryseren må man utnytte kjøttet til vanlige retter også og pizza er jo enkelt og godt. Ærlig talt så hadde jeg ikke troen på dette mens jeg drev på fordi jeg synes det så litt rart ut. Men pizzaen ble veldig god den! Restene dagen etterpå var ikke like bra fordi hjortekjøttet er så magert at det ble for tørt å varme pizzaen opp igjen.

Pizzasaus
Sausen er mildt sagt utradisjonell, her er hverken fargen rød eller noe tomater å spore. Den lages av hasselnøtter, litt rapsolje, en klype salt og litt grønne urter. Hasselnøttene ristes i varm panne og etterpå blander man alt sammen og knuser med en stavmikser. Opprinnelig sier oppskriften at man skal bruke ramslaukpure og en kjørvelplante for å få grønnfargen. Man kan jukse litt ved å bruke andre urter og også bruke et fedd finhakket hvitløk for smakens skyld. Sausen er herved klar! Det blandes også inn rømme og tyttebær som smøres utover pizzabunnen.

Pizzafyll
Kjøttdeigen stekes i smør og tilsettes litt salt og pepper. Litt sjølplukket kantarell og traktkantarell benyttes også. Traktkantarellen er tørket og må bløtlegges i vann et par timer før den brukes. Jarlsberg-ost er veldig norsk og gir mere smak enn den triste Norvegiaen. Det er også godt med litt rødløk oppå.

Konklusjon
Dette var veldig godt og smaken var veldig fremmed. Enten så liker man den eller ikke, vanskelig å ikke ha en mening om denne pizzaen her, den ble såpass spesiell. Tiden får vise om jeg klarer å gjenskape denne improviserte pizzaen og om den faller i like god smak neste gang.

Cappellano Dolcetto 2008
Den enkleste rødvinen som kommer fra Piemonte er Dolcetto. Dette er en utmerket hverdagsvin og som går greit til lettere retter som f.eks pizza. Cappellano er en meget tradisjonell produsent som jeg ranker blant topp fem i Piemonte. Stilen er ren og vinen sitter som et skudd. Enkel og grei. Den ble i sin tid nedsatt fra importøren så jeg kjøpte inn flere flasker til 123,- Helt klart verdt det. 2008 er nok ikke den beste årgangen for Dolcetto, i hvert fall ikke sammenlignet med den fantastiske 2006. Men med litt luft ble den faktisk bedre. Serveres fra 14-16 grader.


Posted

in

by

Tags: