Kveite og Chablis

Laurent Tribut Chablis 1 Cru  Beauroy 2007
Laurent Tribut Chablis 1 Cru Beauroy 2007

Kveite er en av de beste hvite fiskene synes jeg. Den er ikke lett å tilberede da den fort blir tørr. Jeg har funnet ut at det er best å bruke stekepanne eller ovn for denne flatfisken. Å trekke den i vann har jeg mislyktes med flere ganger. Man har rett og slett bedre kontroll med varmebehandlingen i ovn eller i panne. Den tåler fint følge av hvitløk, sopp, kapers og en pure. Man kan også med hell marinere fisken på forhånd for å få mere smak. Denne gangen brukte jeg lime og en urteolje for fisk laget av Solli gård i Vestby som marinade. Totalt 5 min. i stekepanne var nok med middels varme og en del smør.

Tribut Chablis 1 Cru Beauroy 2007
Som følge til maten ble det åpnet en Chablis fra 2007. Dette var en bra årgang i distriktet og dette er en produsent som lager flotte utgaver av Chablis. Men jeg hadde nylig lest om oksidasjonsproblemer med både årgang og produsent nylig på www.vin-forum.no. Her ble det spesielt anbefalt at bl.a Tribut ikke måtte lagres mere enn 5 år, altså innenfor reklamasjonstiden på Vinmonopolet. Dette er synd fordi lagret Chablis er mye bedre enn fersk Chablis. Siden jeg har flere flasker liggende i kjelleren av denne var det nå på tide å sjekke tilstanden. Ikke noe som er mere skuffende enn oksidert vin!

Flasken ble åpnet og korken kom ut hel og fin. Den luktet også slik den skulle, ingen tegn til oksidasjon så langt. En liten slurk ble testet og litt luft i glasset fikk den. Ingen tegn til bruspulver eller smak av beske nøtter som er sikre tegn på ødelagt Chablis. Den virket såpass lukket på meg at jeg slo den over på karaffel hvor den fikk et opphold på 1,5 t før den ble drukket til maten.

Mine inntrykk etter luftingen: klar, mørk strågul farge. Det lukter hvitløk, mineraler (typisk Chablis karakter), nestle og litchi (tropisk frukt). Stram syre i munnen og en noe besk ettersmak, nesen er klart bedre enn munnfølelsen! Man lurer på om den er i orden da erfaringsgrunnlaget ikke er all verden på slike viner. Men den tåler ytterligere luft, men det som skjer i munnen føles ikke riktig, selv etter 3 timers lufting. Den er i alle fall på nåværende tidspunkt svært ubalansert og virker for mye stram og hard syre. Den viser også noe gul frukt. Tydelig at hvitvinen er for ung konkluderer jeg med. Denne stålsyren skal være et godt tegn i forhold til lagring. Etter nok år på rygg skal den utvikle flotte honningaromaer. Den legger ikke på seg nok fedme heller etter 7 timers lufting.

Konklusjon
Flasken var i alle fall ikke oksidert og denne kan ligge i mange år. Den er ikke i sitt optimale drikkevindu enda. Vi får håpe de holder seg ytterligere i kjelleren.

Pannestekt kveite
Pannestekt kveite


Posted

in

by

Tags: