En flott vinaften

En rød og en hvit fra Burgund
En rød og en hvit fra Burgund

Det er alltids stas å drikke god vin og ta en matbit til, men enda bedre blir det med selskap og da helst noen andre som også har en interesse og lidenskap for vin og mat. Dette var første gangen jeg var hos en vinmann på Brøttum. Jeg stod over grytene og han bød raust i fra sin rikholdige kjeller. Vinmannen har en forkjærlighet for Frankrike og da helst viner fra Burgund, Bordeaux og Champagne. Dette kom til å prege kvelden også! Vi begynte med champagne som aperitif og denne fungerte meget flott for seg selv da den er laget av 100 % Pinot noir og sånn sett en champagne for kjennere. Som forrett ble det stekt limemarinert kveite, blomkålpure, hvitløk, kapers og litt sopp til. Hovedretten var kjøttgryte fra Burgund med potetmos til.
Egly-Ouriet Grand Cru Blanc de Noirs, Brut
Denne åpnet vi med. Drukket fra Riedel Vitis Champagne glass. Strågul farge. Små bobler. Duft av gjærbakst er det første som slår meg. Etterhvert litt røde epler. Noe mineraler. Fyldig og stram i munnen. Bra lengde og utrolig frisk. Bra balanse. Husker ikke når den ble degorert, men det stod bak på etiketten. Holder mange år til, faktisk litt for ung nå da den ble merkbart bedre på slutten.

2007 Domaine Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Clavoillon
Luftet en time i flaske før konsum. Servert fra 9 grader. Mørk strågul farge. Det slår mot meg en eim av smør! Fra fatbruken og et kjennetegn på enkelte hvite burgundere. Etterhvert blir det mere smørbukk. Lite eller ingen mineraler. Noe sitrus kjennes langt bak (maskert av fat nå). Mye syre i munnen og virker ikke helt integrert enda. Uforløst. Kort lengde. Etterhvert opplyser verten om at dette ikke er slik den skal være da en flaske 2 mnd. tidligere var helt klokkeren og veldig mineralsk. Den var også kompleks noe denne flasken ikke er. En “off-bottle” og karakter gis derfor ikke siden den ikke skal bedømmes på feil grunnlag. Resten av flasken ble tatt vare på til dagen etter, men heller ikke da var den helt god.

2001 Louis Jadot Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Dekantert i 1,5 time før konsum. Servert fra 12 grader i Riedel vitis Bordeaux glass. En tett rød farge stråler i glasset. Klar. Den virker noe knytt slått rett fra karaffel. Men man lukter etterhvert litt stall (halm). Senere med litt temperatur avsløres lær og ørlite tobakk. Begynnende modningsaroamer, men akkurat nå må den minimum ha 3 t i karaffel. Dufter også av solid treverk fra fatbruken og dette inntrykket forsterker seg i munnen da vinen er kraftig og fyldig. Bra lengde og litt tørrende avslutning. Mangler litt kompleksitet i forhold til nesen, litt ubalansert enda. Siste slurken var den beste så prøv om 3-5 år. 91 p. Til maten var den god og denne vinen tåler kraftigere mat også.

2004 Chateau Yquem
Siste rett ut var oster. Til det måtte vi ha noe søtt. Også kalt verdens beste dessertvin. Den er ikke oppskrytt! Drukket fra Riedel sommerlier dessertvin glass. Intens lys gul farge. Duft av tropiske frukter, ikke snev av marsipan her. Men det er ikke nesen som er interessant her, det er den voldsomme munnfølelsen. Enormt kompleks med fantastisk lengde. Alt virker så balansert mellom sødme og syre. Alt for ung selvsagt, men gud så godt allerede. 95 p.

En vellykket aften på Brøttum som ga mersmak. Vi må treffes oftere. Vi må jo gå igjennom Bordeaux og Piemonte også. Og mere dessertvin!


Posted

in

by

Tags: