Rakfisk

Rakfisk fra Røn Gård - vellagret
Rakfisk fra Røn Gård – vellagret

Det er den tiden på året igjen og man lengter etter et tradisjonelt måltid med godt drikke til. Det er også rakfiskfestival i helga i Valdres. Fruen i huset liker ikke rakfisk og katten trekker seg også unna, selv om hun er riktig så nysgjerrig ellers når fisk settes frem på middagsbordet. Ergo ble dette et måltid som måtte nytes på egenhånd og med huset for meg selv slapp jeg å høre klagesangen om lukten. For jeg spiser ikke den milde varianten, men må ha den som er vellagret og som må ligge fremme i 2-3 timer i romtemperatur for å få den rette smaken. Fisken er raket av Røn Gård.

Dette skal være så ekte som mulig og tilbehøret blir derfor veldig enkelt. Jeg tar mandelpoteter til med skallet på, godt smør (Kvitseid), seterrømme og litt rødløk. Rødløken vannes ut i isvann en time før for å bli sprø og bli mild. Det er smaken på fisken som skal være i fokus. Et godt flatbrød til gjør også susen og selvsagt hjemmelaget lefse. Det hadde jeg ikke nå, men snart er den i hus også.

God drikke må til
God drikke må til
Det beste er et mørkt øl til og gjerne et glass akevitt. Dette rensker opp munnhulen mellom bitene og er ofte nødvendig. Jo rikere smak på fisk, jo rikere smak kreves på drikken. Jeg fikk tak i Rakøl fra Valdres som er produsert på Atna bryggeri på oppdrag fra rakfiskprodusenten Wangensten. Passet sjølsagt bra og dette ølet har også stått et år for å bli vellagret. Mye god grums på bunn og ølet fikk skumme godt i et ordentlig krus. Ølet må ikke være
for kaldt, da mister det smak.

Måltidet var “skjøttelig godt” som farmor alltid sa. Det ble igjen litt til i morgen kveld også….


Posted

in

by

Tags: