Påskeviner

Vinkorker påske 2012
Vinkorker påske 2012
Det ble drukket noen gode viner i påsken, men jeg gravde ikke så dypt i kjelleren da jeg var lettere forkjølet og ikke hadde topp luktesans. Påsken er uansett en høytid hvor man kan kose seg med gode måltider og gode viner samt besøk av slekt og venner. Uken før påsken var familien på Gran Canaria og området Maspolomas. Det var godt med litt sol og varmt vær før høytiden. Lite mat og vinopplevelser der, men det fikk vi ta igjen hjemme. Første middagen etter ferien ble ovnsbakt kveite og her ble den første vinen åpnet.
Vincent Girardin Bourgogne Blanc Terroir Noble 2008
Husets Chardonnay. Med skrukork til kroner 150. Aktuell årgang er 2010, det er også en veldig god årgang for området. Passer helt greit til hvit fisk med smørsaus. Har nok fylde og dufter godt. Blir nok ikke bedre med lagring. Drikk opp.

Giuseppe Mascarello Langhe Nebbiolo 2007
Åpnet 4 timer før konsum hvor to timer i karaffel. Absolutt nødvendig da denne åpnet med lukt av grisefjøs. Dette blåser fort bort med litt lufting. Deretter er det lukt av litt tobakk, søt lakris og snev av høstløv. Klassisk Nebbiolo-nese og med nok grip i munnen. Veldig bra syre og med avrundede tanniner, takket være årgangen. En av de beste Nebbiolo 2007 jeg har smakt (så langt) uansett nivå. Dette er en lett årgang preget av mye varme og som har skapt viner som kan nytes tidlig. Mange vil like denne årgangen nettopp av den grunn. Lite lagringsdyktige. Passet perfekt til sopprisotto. Drikk nå og 3-5 år fremover.

R. Lopez de Heredia Rioja Reserva Vinã Tondonia 1996
Denne ble kjøpt med fra Gran Canaria til 10 euro! Tok en sjanse på en flaske med mest fill (nivå). Vi kjøpte tre totalt av denne der nede, en var korket og en ble drukket på terrassen. Åpner med kraftig duft av blod, jern og jord. Etter to timer i karaffelen viser den seg frem som en godt moden vin med lukt av lær, tørkede blomster og knust kirsebærstein. Fargen er dypt rødbrun og uerfarne blir skeptiske. Men denne er topp moden nå og kommer fra en flott produsent. I munnen er den preget av sin alder, men viser fortsatt god syre og frukt. Silkemyke tanniner er et uttrykk som er dekkende for avslutningen som er medium på lengde. Aldeles nydelig til grillet lammebog og til lammesteik dagen etter! Drikk nå.

Marquis D’Angerville Volnay Champans 2000
Denne har jeg drukket 2 ganger det siste året og har funnet ut at den er ekstremt avhengig av riktig serveringstemperatur. Går den over 14 grader lukter det bare treverk og vinen virker barsk i munnen. Den må også gis minimalt med luft har jeg funnet ut, den utvikler seg nok i glasset. Riktige glass vel og merke, Pinot Noir druen må ha STORE glass. Denne er riktig så god på nese, men i munnen synes jeg den mangler kompleksitet og er avhengig av mat. På dette nivået burde den prestere bedre selv om det var en vanskelig årgang i Burgund. Jeg er usikker på lagringsevnen, selv om produsenten lager solide viner år etter år. Drikk nå – 2015. Passer utmerket til and og kylling i alle varianter.

Joh. Johs Prüm Kabinett 2007
Denne ble åpnet på morgenkvisten den dagen den skulle drikkes. Kunne godt ha åpnet den dagen før og helt i karaffel. Åpner med den såkalte Prüm-stinken som er påtagende lukt av sur tåfis og svovel. Mulig at 2007-årgangen er i fase akkurat nå fordi petroliumspreget er vel sterkt også. Bakenfor aner man tropiske frukter og en god syre som backer det opp. På dag 3 er den fortsatt slik. Hatt til gåselever. Passer nok best til krabber. Vent noen år, helst fra 2015 tenker jeg.

Helstekt and med stuffing
Helstekt and med stuffing

Posted

in

by

Tags: