Megrundstjønna

To fiskere ved Nedre Megrundstjønn
To fiskere ved Nedre Megrundstjønn

Med fare for å repetere meg selv, jeg har vært på fisketur i helga. Lysta var stor etter å prøve mere etter en heller begredelig fisketur på Hardangervidda for 14 dager siden. Nå ble det bestemt at turen skulle skje i nærområdet, hva med å prøve Gausdal Vestfjell? Etter litt studering på kart og nettsider falt valget omsider på Megrundstjønna. Med i diskusjonen var også Nordbuvatnet med tilhørende bu og attraktive fiskemuligheter i diverse loner nedenfor vatnet. Med meg fikk jeg tidligere studiekamerat Morten, selvfølgelig Håkon som jeg ofte er på tur med samt en jobbkollega av Morten som også het Håkon. Forvirringen ble dermed komplett for begge og godt at den ene hadde et mellomnavn som kunne brukes. Uten at det hjalp nevneverdig …

Avreise midt på dagen lørdag i strålende solskinn med pit-stop på Sport 1 i Segelstad brua for kjøp av fiskekort og diverese påfyll av fiskeutstyr. Her ble vi klar over at det fantes en båt i Nedre Megrunstjønn for utleie. Dermed ble det stopp Svatsum for å svinge innom Jokerbutikken der, men ingen nøkkel lå der lengre. Nesten umulig å komme seg frem her da Svatsumdågå ble arrangert på samvirkelagsplassen med boder, kiosker og motorsagtevling. Ferden gikk videre til Espedalen handel hvor båtnøkkel skulle være tilgjengelig. Selvsagt var denne butikken nå stengt for dagen, men jeg fikk tak i kassadama på vei ut bakdøra og dermed var nøkkel i boks. Turen gikk videre til Espedalen Høyfjellshotell hvor vi svingte inn på en bomveg som ledet til Venlisætra. Full parkeringsplass fikk oss til å lure om Megrunnsbua var ledig? Vi fulgte merket tursti gjennom tett bjørkeskog og så åpnet det seg opp etterhvert. Mange av bilene var nok jegere med bikkje som trente før rypejakt. Det var en del av dem i fjellet ja….

Ankomst Øvre Megrundstjønn
Ankomst Øvre Megrundstjønn

Trass moderne navigasjon i form av GPS og mere analog navigering med turkart, greide vi å bomme på den stien vi skulle inn på og gikk dermed en liten omvei. Med så lette sekker vi hadde på ryggen var dette null problem (NOT!). Dermed ble det en brattere ankomst enn beregnet til Megrunnsbua. Vinden hadde nå tatt seg opp kraftig og det var hvite skumtopper på tjønnet da vi kom frem. Gausdal fjellstyre har en del åpne buer i fjellet og dette er veldig takknemelig. Her er det ved og 4 sengeplasser.

Etter å ha fyrt opp i ovnen og inntatt litt mat, ble fiskestengene montert og fiskingen kunne endelig begynne. Vinden avtok en del på kvelden, men nok slukvind fortsatt. Det ble fisket på begge sider av tjønnet og alt ble prøvd. Ingen fisk å få, en gjentagende historie for meg denne sommeren. Etter at det ble mørkt satte vi kursen mot hytta igjen for å innta den dagelige rasjonen med turmat (inkl. to boksøl). Vi fant en kortstokk med 52 kort i blant 4 så kvelden ble viet til amerikaner.

Med friskt mot kl. 06 søndag morgen tok Morten og Håkon K seg en tur ut for å sjekke markstengene og prøve morgenbettet. De kom tomhendte tilbake, men fikk med seg en flott soloppgang. Etter at baconlukta hadde funnet veien ut av bua var det på tide for oss andre å prøve også. Bua ble ryddet og ordnet slik at neste besøkende kunne finne ei bu i slik stand den må være. Han kom allerede når vi stod på trappa og var en lokal gausdøl. Han skulle otre litt utpå dagen/kvelden.

Utleiebåten Nedre Megrundstjønn
Utleiebåten Nedre Megrundstjønn
Vi gikk ned til Nedre Megrundstjønn og låret utleiebåten. Det blåste opp kraftig også søndag og dorgingen funket bra en vei, men tok noe lenger tid tilbake til naustet ja. Håkon var stødig romann mens jeg håndterte fiskestanga. Intet napp her heller. Vi satte båten tilbake og fisket oss langs kanten ned til bagasjen som vi hadde droppet av i andre enden av tjønnet via båten. Hele denne kanten av tjønnet hadde fine fiskeplasser og djupt vann fra land. På veien ble det plukket multer og blåbær, et positivt innslag på en fin dag i fjellet.

Det går jo rykter om storfisk i disse tjønna og i følge hytteboka er det folk her hver helg fra tidlig juni og ut august med fiskeutstyr. Når det i tillegg fiskes med oter (kun for innenbygdsboende) kan det være at uttaket blir noe stort?! Vanskelig er det å få fisk med stang fra land i alle fall. Noe fisk settes ut har vi fått høre.

Alle var enige om at det var en begredelig fisketur, men en flott fjelltur samt at Nordbuvatnet og Nordbua sikkert er MYE bedre. Skal prøves til neste år.


Posted

in

by

Tags: