Hjortemiddag

Rå kamskjell
Rå kamskjell

Tradisjonen tro inviterte Thor Erik til hjortemiddag i gammelstuggua på Fåvang. Grunnen til at uttrykket “hjortemiddag” har satt seg fast er at hovedretten er hjort. Men en gang overrasket kokken med skogsdue. Dette er sjuende gang arrangementet gikk av stabelen og tredje gang jeg var med. Her er en helt herlig gjeng samlet hvor Peter er midtpunktet med sine kokkekunnskaper.
Denne gangen ble det 6 retter. Alle lagd med kjærlighet og med gode forberedelser fordi kjøkkenet er lite i gammelstuggua. Vi sitter rundt bordet i flere timer og det går med god vin og praten går livlig. Kokken nektet nesten å servere siste retten fordi det var så sent blitt og alle virket mette, men så ropte vi på mere sjokolade! Jeg tar rettene etter hukommelsen:
1) Kamskjell (rå) marinert i lime. Fenikkel. Reddik. Ramsløk. Tørket brød spredt over. Veldig frisk og god forrett. Drakk 2005 Duplessis Fourchaume Chablis til denne.
2) Skrei. Ovnsbakt. Lagt på en seng av risotto med trøffel i. Kokken hadde med en halv sort trøffel og brukte rivjernet flittig over mange av rettene for å sette smak. Chablis til denne også.
3) Hjort. Ytrefilet. Røstpotet med steinsopp. Selleripure med trøffel. Rødvinsaus med kraftig demi-glace. Nydelig. Drakk 1999 La Suffrene Bandol til denne, herlig match.
4) Modne oster. Kokkens favoritter hentet fra ostebutikken Fromagerie. Verdt å merke seg var Mont D’or, Epossis, Kraftkar (eneste norske) og en fransk geitost med 3 års modning. Men hvor var den søte drikken? Jeg angrer som pokker at på jeg ikke tok med en 2002 Joh Johs Prüm Auslese, men visste ikke at ost stod på menyen.
5) Sjokoladekake. Med moccakaffe. Bær som selskap. Nydelig. Drakk Recioto til dette og det funker jo bestandig til sjokoladeretter.
6) Sjokoladefondant. Recioto til denne også. Hukommelsen sviktet…..


Posted

in

by

Tags: