Bursdagsfeiring

Kremsuppe av rype
Kremsuppe av rype

En dag på forskudd vel og merke, men hvem kan diske opp med et rypemåltid på en mandag? Det trengs litt tid for å lage et slikt måltid og da må man ta søndagen til hjelp. Selv om rype er takknemlig likevel da det ikke trenger lang steketid, ei heller lang tid for å få brukbar kraft kokt på skrog og lår. Inspirasjon hentet fra Arne Brimi selvsagt da jeg anser han som rypekokk nummer en her til lands. En kremsuppe av rype finnes i boka hans om Vianvang. Maks 20 minutter skal kraften koke før den blir besk og denne kraften danner basis for en herlig suppe. Litt tørkede traktkantareller, grønnsaker, fløte og rømme og dette putrer seg til på 30 minutter. Tilsett litt tyttebær på slutten av koketiden og juster med salt og pepper. En suppe med smak av både skog og fjell, veldig rik.

En fransk hvitvin ble valgt til suppen, Vincent Girardin Bourgogne Terroir Noble 2008 laget på druen Chardonnay. Denne var frisk og crisp i stilen og matchet suppen veldig bra. Dette kan bli husets hvite fremover kjenner jeg da den også kan gå til fisk og kylling. Dessuten koster den hyggelige 150 kroner.

Et veldig godt tips er å frese rypehjertene i litt smør i noen få sekunder og ta de som snacks. Selve hovedretten ble rypebryst stekt i rikelig med smør. Tilbehør ble så enkelt som mulig; potetmos lagd på fjellmandel og en saus av rødvin/rypekraft. Selvsagt en del sjarlottlauk i sausen også! Når så fin råvare er på tallerkenen så bør den få så enkelt tilbehør som mulig mener jeg. En rød burgunder fra 2002, nærmere bestemt Louis Jadot Beaune 1er Cru Clos des Couchereaux fikk følge til maten. En topp moden vin med klare innslag av bringebær og noe skogbunn, høstløv. Fruktig og typisk Pinot Noir.

Dette måltidet hadde ikke vært mulig uten en jeger ved navn Øystein. Han fikset rypene forrige fredag så de var ferske og meget gode! En stor takk med andre ord til jegeren.


Posted

in

by

Tags: