Torsdag 6. desember var det duket for vinsmaking med Sigurd Wongraven og hans viner. Arrangementet var i regi av DNs vinklubb, forøvrig en klubb jeg nå har vært medlem i 1 år og vært på tre smakinger i 2012. Jeg har vært på smaking med Wongraven før, men da i tospann med Luca Roagna hvor begge sine viner ble presentert. Det var i møte med Luca at Sigurd bestemte seg for å prøve å lage egen vin og Luca står for et eksepsjonelt vinarbeid (vitikultur) før Sigurd gjør sin jobb med å blende vinene. De traff hverandre i forbindelse med et bokprosjekt Sigrud jobbet med tidligere, men som nå dessverre ser ut til å ha strandet siden Aschehoug har lagt ned sin faktaavdeling og ikke skal gi ut norske mat- og vinbøker lengre.
Sigurd valgte å ta denne smakingen som en workshop uten bruk av lysbilder og projektor, kun bruk av sin egen stemme og det er slikt han og vi andre liker å gjennomføre en smaking. Det ble en gjennomgang av hans portefølje og en diskusjon om matcher til mat, valg av vinbønder å samarbeide og mye annen vinrelatert prat. En kort oppsummering av vinene:
Wongraven Le Voyageur 2011
Ideèn her var å fremstille en hvit Bordeaux-blend med bruk av druene Sauvignon blanc og semillon. Ofte er viner i dette prissegmentet (120-170 kroner) preget av hard eiking i form av nye og små fat, eikechips eller sågar også pulver får å gi vinen et “løft”, men som i stedet dreper frisk frukt som blir maskert bak treverket. Sigurd ville gjøre det motsatt og denne er oppfostret kun i ståltank og har således bevart sin syrlige fruktighet. Det er litt bittertoner i finish grunnet bruk av nevnte drue Semillon, men det gjør at vinen passer til hvit fisk med fennikel som garnityr eller fiskesuppe med fennikel. Den er også anvendelig til annet sjømat og enkle retter med skalldyr. Nesen er dominert av Sauvignon blanc(vinen består av 66 % med denne druen) og man kjenner energien i vinen godt i munnen. På dette prisnivået er dette veldig godt. For nå-konsum. Skrukork.
Wongraven Champagne Brut
25 % Pinot noir, 25 % Pinot Meunier, 50 % Chardonnay. Druemateriale utelukkende fra 2007-årgangen, men selges som en NV. Druene er hentet fra landsbyene Marne, Aube og Reims. Økologisk produksjon. Dosagen er justert ned til 5 gr/L etter Sigurds ønske. Således er den teoretisk også kategorisert som extra brut, men selges som brut. Tydelig nese av autolyse (gjærbakst) og sitrus. Blomsteraktig. Eksploderer litt i munnen med mye smak og så tar det brått slutt, dvs kort lengde. Etter tid i glasset balanserer den seg bedre og har fin konsentrasjon. Må passe ypperlig til alt av lys tamfugl og spekemat. Litt usikker på bruk av denne som aperitif, denne må ha litt mat til. En billig (310,-) og genuin champagne tro mot sin opprinnelse.
Wongraven La Pira Rose
Et prøveprosjekt med Luca som var litt oppgitt over å bruke druer fra gamle vinstokker i en rosevin. Men kvaliteten er blitt veldig god og denne kan faktisk lagres. Et tapsprosjekt for begge parter og kun 250 flasker produsert. Utsolgt og vanskelig å få tak i. Ypperlig matvin, helst til kalv. Må luftes på nåværende tidspunkt. Spennende, kanskje min første rosevin jeg har likt, tenk rødvin.
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2011
Fra BiB. Men lagt vekt på bruk av lite svovel ved tapping da dette dreper fruktigheten og brukes kun for å konservere litt lengre enn nødvendig. Blenden i 2011 er 75 % Barbera og 25 % Nebbiolo. Varierer fra år til år. Ikke et Dolcettoår derfor er druen utelatt helt fra blenden. En veldig frisk og fruktig vin, dette passer til lette retter, f.eks hjemmelaget pizza. Ukomplisert og du kjenner tydelig uttrykk fra Piemontesisk vin. Eneste BiB jeg kan anbefale. Nå-konsum.
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2010
Består av 54 % barbera, 40 % nebbiolo og 6 % dolcetto. Bra nebbeår og de fikk tak i nebbiolo fra 5 ulike bønder i Monforte. Denne er veldig bæraktig og frisk stil. Medium lengde. Kanon matvin! Går til lettere retter av rødt kjøtt og lyst kjøtt. Denne ble skjenket fra både magnum og vanlig flaske for å sammenligne. 0,75 l flasken er best akkurat nå, magnumen er mere primær og trenger mere tid i glasset for å åpne seg opp. Men når den gjør det er den hakket vassere. Kan sikkert lagres noen år til på magnum, men vil den bli bedre?
Barolo Unione Nero Di Wongraven 2007
Også i 2007-utgaven fra tre ulike parseller i La Pira vinmarken (Castglione Falletto). Pga en del varme dette året måtte en del ekstra druemateriale fra riserva vinstokkene tas i bruk. Dette førte til en halvering av produksjonen i forhold til 2006, nå kun ca. 5000 flasker fordi det finnes ikke mere druer å ta av! Tilbake står en vin som ikke har skjenerende alkohol og intet varmestikk å kjenne. Mange har lykkes i denne årgangen blant de tradisjonelle produsentene, men mange flere har ubalanserte viner med for mye alkohol og overmodne druer. Dette er en vin for nytelse om 2-3 år og toppen 10 år frem i tid. Ligner litt på viner produsert i årgangene 2003, 2000 og 1997. Utrolig tilgjengelig allerede og mye sjarm. Veldig elegant uttrykk og det tror jeg Sigurd tilstreber ekstra i sin barolo siden dette var gjenkjennelig i forrige årgang også.
Barolo Unione Nero Di Wongraven 2006
Fra La Pira vinmarken. Første utgave av denne vinen og den byr på mye struktur og tanniner nå, selv om det merkes at den har utviklet seg siden lansering i 2010. Også denne synes jeg er elegant og særs balansert. Dette vil bli en kompleks vin med ytterligere lagring. Den er fruktig og har stram finish. Går til storfe, lam og risotto.
Barolo Unione Nero Di Wongraven 2007 Riserva
“En-primeur”. Kun 100 fl. på magnum skal tappes. Slippes neste høst. Akkurat flasket (3 uker siden). Ikke helt ferdig modnet enda, fortsatt meget primær selv med mye luft og stort glass. Mere av alt enn standard-utgaven, mørkere og tettere frukt og solide tannnier. Saliverende avslutning. Mye urter og snev av tjære. Vil kunne lagre 12-17 år i dette formatet. Vil bli rift om disse flaskene!
Oppsummering
En veldig godt gjennomført smaking på Consenzo på Solli Plass. Lokalet er lite, men de som jobber der får det til med hyppig skifte av både spyttebakker og vann. Alt fløt veldig godt denne gangen også som tidligere. Sigurd er veltalende og veldig presis i sine uttrykk noe som indikerer at han er svært profesjonell. Jeg oppfatter han som ærlig og hans tanker sammenfaller i stor grad med mine egne. Importør var Christiania Vin og Brennevin og presentert ved Pål Ferner, også han veldig peil på vinen han selger og likefrem type.