Sopptur ved Mjøsa

Kantarell
Kantarell

Jeg har helt siden jeg flyttet til Lillehammer i 2009 vært ute om sensommeren og høsten for å plukke sopp. Jeg finner bestandig spiselig sopp, men har savnet favoritten min, nemlig gul kantarell. Denne fant jeg en del av mens jeg bodde i Oslo, men så langt ikke hatt hellet/dyktigheten med meg her oppe. Etter 2 års leting blir man litt desperat da stadig nye skogsområder gjennomgås, bare for å innse at heller ikke i år skal jeg finne kantarell?! Mange teorier har blitt diskutert med venner og jobbkollegaer. Mulig jeg har drevet for mye i høyden da jeg bor på 550 moh. Jeg har jo også vært nedover i skogene mot Lillehammer, men sikkert ikke langt nok ned. Redningen ble Nina på jobben som tok meg med til skogene rundt Mjøsas bredder.

Strålende høstvær
På tur sørover etter jobb var det varierende vær, men når vi var fremme strålte sola. Varmt og godt var det da tråkket vi inn i skogen og allerede etter 10 m ropte Nina: “se her fant jeg kantarell”. Dette var jo lovende tenkte jeg og gikk videre innover skogen. Mye gul trompetsopp å se også. Men det var kantarellen som var i fokus for min del! Og vi fant en del av den, nærmere bestemt 1,8 kilo for min del.

Sopp i panne på bål
Sopp i panne på bål


Bålkos
Viktig også å kose seg på tur. Vi fant en fin bålplass med egen steinhylle til bålet. Midt på et hogstfelt, snakk om lett tilgang til ved. Ikke lov å fyre bål på denne tiden av året, men med så våt som skogbunnen er nå skal du være god for å få til en skogsbrann. Nina hadde med panne, smør, brødskiver med ost, paprika og purre. Jeg bidro med pepper! Dette ble snadder og vi myste om kapp med sola og gledet oss over naturen som skjenker av skogens gull.

Etterarbeid
Til å begynne med var jeg flink og børstet samt kuttet soppen riktig før jeg la den i papirpose. Dette tok for lang tid så det ble bare å rive de opp og putte de i posen. Slikt blir det etterarbeid av da soppen må renses samt tas vare på for videre lagring i fryser. Forvelling kalles det og da holder soppen seg noen måneder i fryseren. Noe sopp kan også tørkes. Se egen guide bekrevet på aperitif.no. Det ble også tid til et kveldsmåltid hjemme på flatbrød sammen med samboeren som også satte pris på skogsturen min. Kom dere ut i skogen før frosten tar soppen, det er rikelige mengder til alle. Men pass på så du ikke tar feil sort. Bli med en som er kjent med sopp, få den kontrollert av kjennere eller kjøp en oppdatert bok om temaet.

Soppsnadder på brødskive
Soppsnadder på brødskive


Posted

in

by

Tags: