Motorsagkurs

Motorsagkurs Aktivt Skogbruk Biri Honne
Motorsagkurs Aktivt Skogbruk Biri Honne

Når man jobber på Skogbrukets Kursinstitutt er det påkrevd med litt kunnskap om skog og bruk av motorsag, selv om jeg til daglig sysler med bits and bytes og ikke gran og bjørk. Aktivt Skogbruk er en viktig del av Skogbrukets Kursinstitutt sin virksomhet og herifra plukket vi en instruktør, Bjørn Eilert Øveraasen, til motorsagkurset vårt. Kurset er på 15 timer og fordeler seg bl.a på emnene: nødvendig sikkerhetsopplæring, stell og vedlikehold av motorsaga og ikke minst praktiske øvelser. Motivasjonen for kurset er vedproduksjon.

Nødvendig verneklær er påkrevd og for min del betydde dette en investering i vernebukse, vernestøvler og vernehjelm med hørselsvern. Alt dette ble kjøpt fra STIHL da jeg fikk litt bedre priser hos dem. Er vernebuksen skadet inn til verneinnlegget skal den kasseres. Er det bare tatt et rift ytterst i stoffet, kan buksa bøtes. Vernehjelmen har også en begrenset levetid, anbefalingen går på 5 år. Min hjelm har en rød fargeknapp på toppen og når denne har mistet sin farge, er hjelmen klar for utskiftning. Vernestøvlene er laget av naturgummi og rengjøres lett med såpe og lunkent vann. De bør smøres inn med glyserin o.l for at de skal vare lengre. Ta ingen sjanser når det gjelder verneutstyret!

Første delen av kurset begynte inne i garasjen med hver vår motorsag. Komponentene ble gjennomgått og viktig å se etter at alt er i orden før man begynner å svinge sverdet. Sagen ble plukket fra hverandre og rengjort, spesielt luftfilteret. Videre ble vi opplært i å file kjedet ved hjelp av rullemal og rundfil. Kjedestramming ble også terpet inn. Andre halvdel av denne dagen begynte ute og vi fikk demonstrert av instruktøren hvordan man kvister litt på stammen før man begynner å skjære styrespor i treet. Bruk av kiler eller fellespett ble også gjennomgått.

Vi hadde fått et område på Honne som skulle tynnes ut litt og vi satte i gang med å praktisere. Jeg har aldri tatt i ei motorsag før og begynte således fra bunnen av. Men det gikk greit å felle grantre og kviste samt kappe opp i passende dimensjoner. Så ble alt båret frem hvor det kan bli foredlet videre til ved gjennom å kløye. Veden varmen mange ganger!

Siden dette er et 15 timers kurs ble det tatt over to dager. På dag nr 2 (lørdag) hadde vi fått et blinkekart som pekte ut hvilke bjerketrær vi skulle ta ned for å bedre utsikten for Honne. Nå var det litt større dimensjoner og det var et steg videre fra fellinga på tirsdag. Men vi klarte det alle med bravur! Vi lærte også hvordan man bør forholde seg til trær man feller fast i et annet tre.
Litt sosialt ble det også i gapahuken da Øystein hadde med grillpølser. Lukta av bål, sagkjedeolje, totakter og flis er det noe spesielt over og det å bruke kroppen til å hugge egen ved er terapi i en ellers monoton kontorhverdag.

Til slutt fikk vi utdelt kursbevis og nå kan vedhogsten begynne. Det er jo viktig å få nok tørketid på veden også. Men det mangler en viktig ting enda og det er egen motorsag. På kurset lånte jeg en STIHL MS-260 sag. Det er flere merker å velge imellom, vi får se hvem som gir best tilbud og service.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Motorsagkurs”

  1. […] | by Kjetil Finsrud | En vedhugger er fornøyd med innsatsenI slutten av april gjennomgikk jeg et motorsagkurs gjennom Aktivt Skogbruk og motivasjonen for kurset var vedhogst. Selv om man nå begynner å tenke […]