Gravet hjortekjøtt

Gravet hjortekjøtt
Gravet hjortekjøtt

En lårtunge fra en hjort kan brukes til så mangt; er den fra et ungt dyr kan den stekes som en biff, man kan lage lage roastbiff, kokt pålegg, røyke den, salte eller grave. Jeg valgte det siste alternativet og fikk via facebooksiden til Matmagasinet Nord en oppskrift fra Lars Laurentius Paulsen(kjent som en av kokkene bak grillrestauranten St Lars på Bislett i Oslo). Etter 3 døgn var dette et ferdig produkt som måtte testes med litt hvitvin til selvsagt. I tillegg godt flatbrød og litt rømme fra Avdem gård. Fantastisk smak på dette kjøttet og skåret i tynne skiver var dette snacks av den bedre sorten. Den hvite vinen kommer fra Sør-Rhone i Frankrike. Produsent er den tradisjonelle Chateau Rayas og vinen kalles noe så enkelt som Blanc Reserve og årgangen var 1996.
Oppskriften
40% salt 60% sukker. 250 g salt/sukker pr kg plumme. Ha i det du liker av urter og krydder(jeg ville brukt vill timian, grønne einerbær og laubærblad) vend 1 gang pr døgn. Ferdig etter 3 døgn. Tørk av, kutt i tynne skiver, server med røros seterrømme og finkuttet sjarlottløk. Jeg brukte i tillegg 4-5 dråper med granskuddsirup fra Linnea Finnskogen.
1996 Chateau Rayas CdP Blanc Reserve
1996 Chateau Rayas CdP Blanc Reserve
1996 Ch.Rayas CdP Blanc Reserve
Denne flasken ble kjøpt på Vika spesialpol i forbindelse med Rhone-slippet i september 2010. Siden jeg ikke har noe erfaring med hvit CdP spurte jeg John-Livingstone Learmonth, som driver nettstedet www.drinkrhone.com, om hva som kunne passe til denne vinen. Jeg abonnerte da på denne siden og var meget fornøyd med svaret han ga da han hadde tre anbefalinger samt hadde spurt vinmakeren Rayas sjøl om gode råd! Jeg spurte også om bruk av glass og ble anbefalt store glass og også dekantering av vinen siden den var “very rich at the moment”. Regnet med at dette fortsatt gjaldt i 2012 så den fikk tre timer i karaffelen.

Inntrykk av vinen
Ravgul farge. Tydelig litt alder bedømt utifra fargen. Åpner med litt “ginaromaer”, furunål og litt smør etterhvert. Lukter tidvis som en Corton-Charlemagne og det er jo lovende! Litt flyktige syrer. Veldig rik stil ja, oljete i munnen. Mer presis på nese enn i munnen, der er den faktisk litt skuffende. Medium lengde. Har ikke referanser på slik vin så vanskelig å vurdere kvaliteten, men absolutt ikke verdt 500+ kroner. Passet greit til gravet hjortekjøtt, men ikke noe mere. Sjalottlauk måtte jeg kutte ut da det krasjet med vinen. Ikke så lett å drikke denne vinen alene, kanskje den hadde vært bedre til rå laks. Den forandret seg ikke så mye til dag 2. Da luktet den til tider lampeolje!

Enkelt og greit
Enkelt og greit


Posted

in

by

Tags: