En uke i Piemonte

Vinsmaking hos produsenten Aurelio Settimo
Vinsmaking hos produsenten Aurelio Settimo

Fredag 20. mai bar det nedover til Milano og Malpensa flyplass. Denne gang med familie pluss et vennepar. Vi var spente på flyturen med to små barn ombord, men det gikk veldig bra! Der nede var det Hertz som skulle bringe oss videre i form av en leiebil. Etter litt frem og tilbake med barneseter og biltype ble det til vi fikk oppgraderte biler uten tillegg i prisen. Volvo XC60 og V50 var litt større biler enn egentlig bestilt, men godt med bedre plass da det blir mye bagasje når familier drar på tur.

Agriturismo
Målet for turen var Sinio hvor vi skulle overnatte på vingården hos produsenten Rivetto, med flott utsikt til slottet i Serralunga. GPS’ene loset oss trygt frem og vi kom frem ca. kl. 19. Biljana tok vel i mot oss og innlosjerte oss i førsteetasjen. Men de hadde bare en barneseng tross at vi hadde bestilt to! Ergo ble det laget en improvisert seng til det største barnet. Vi fikk dratt innom en matbutikk på veien og første måltidet smakte fortreffelig med ordentlige råvarer og en enkel Dolcetto til. Forresten så er matbutikkene her veldig bra med ferskvaredisker, fiskedisker og frukt/grønttorg som ikke kan sammenlignes med Norge.

Alba
På lørdag dro vil til Alba, som er den nærmeste byen i området. Ellers består området det av små tettsteder med gamle slott på toppen som tidligere var forsvarsverk i litt mere urolige tider. I Alba var det et marked denne dagen og i heten (30 varme) stod mange boder og utgjorde en gigantisk handlegate tvers gjennom sentrum. Vi sjekket ut tre enotecaer for vin og spiste lunsj samt is.

Distriktet Piemonte
Piemonte er mest kjent for rødvinene Barolo og Barbaresco laget av den lokale druen Nebbiolo. Det finnes også en hel rekke andre druesorter her også; men mest kjent blant disse er nok Dolcetto og Barbera. Det produseres også en hvitvin her bl.a den søte Moscato D’Asti, musserende og tørr hvitvin. Jeg klarer ikke helt å sette ord på hva jeg føler for nettopp dette området, men det føles som å komme hjem, selv om jeg ikke akkurat har vært her så mye. Det har kanskje en sammenheng med at jeg har lest mye om regionen, smakt mange viner herifra og stort sett brukt mye fritid på å bli bedre kjent med hva området kan by på. Piemonte er Italias mest interessante region hva angår mat og vin etter min mening. Det finnes en vin til ethvert måltid og smak. Jeg er også glad i det tradisjonelle kjøkken og setter stor pris på de lokale trattoriaene og osteriaene.

Produsentbesøk
Det ble totalt besøkt fem vinprodusenter denne gangen og det er nok når man reiser med familie. Ikke alltid vi var alle på smakingene av ulike grunner, men den uvanlige heten til mai å være skapte litt problemer. Jeg ble litt satt ut med rennende nese og dertil nedsatt luktesans, ikke akkurat det man trenger på en slik tur! Men det gikk bra og vi fikk smakt det vi skulle. De ulike besøkene blir nok presentert i egne poster. Her et notat fra besøket hos Aurelio Settimo.

Mat
På dagtid ble lunsj inntatt på ulike spisesteder og noen var bedre enn andre. Jeg trekker spesielt frem søndagslunsj hos Schiavenza i Serralunga og Terra Luna i Monforte. Søndagslunsjen varte i tre timer og stemningen var på topp. De lager fantastisk pasta her nede og kjøttrettene er også et kapittel for seg selv. Å drikke Barolo fra produsenten og nyte deres mat er midt i smørøyet for min del.

Litt kveldsmat med en Barbera fra Rinaldi
Litt kveldsmat med en Barbera fra Rinaldi
De spiser gjerne middag noe senere her nede enn hjemme. Fra kl. 19 og utover er det man kan spise ute på restaurant. Vi prøvde oss med en bestilling, men måtte avlyse da det ikke var praktisk gjennomførbart med barn som liksom skulle sove i vogn. Ergo måtte vi lage vår egen mat på kveldstid, men med gode råvarer og to kokeplater på kjøkkenet var det nok til by på flotte måltider som stod godt til de lokale vinene. Dessuten var kveldene veldig varme og fint å sitte ute med utsikt over vinranker og slott. En oppsummering av dagen og planlegging av den neste ble også unnagjort på kveldstid.

En uke går fort og plutselig så var vi tilbake igjen. Men man sitter igjen med mange inntrykk og mye ny kunnskap. De førstegangsreisende som utgjorde reisefølget vårt var også fornøyde med turen. Neste gang blir det nok dedikert vintur og uten familie.


Posted

in

by

Tags: