Blåmann

Volvo 142På tide å introdusere han Blåmann, kallenavnet på min veteranbil fra 1970, nærmere bestemt en Volvo 142.
Denne kjøpte jeg i 1995 av Gustumhaugen på Jørstadmoen en kald vinterdag i februar. Han var andre eier på bilen og hadde hatt den siden 1973. Bilen hadde da kjennetegn HS21669. Kilometerstanden var 360 000 og bilen virket i bra stand så jeg slo til på flekken. Jeg er tredje og siste(?) eier og har byttet til de opprinnelige kjennemerkene fra 1970. Fargekoden på bilen er 99, en farge som også de siste Amazonene også fikk. Interiøret er også blått.

Volvo 142Jeg har også fått tak i 5,5 tums brede orginale stålfelger, som var et attraktivt tilbehør og som kler bilen godt. Motoren ble overhalt ved 380 000 km da kamakslingen var veldig slitt og den begynte å oppføre seg deretter. Det ble også montert en erstattningsforgasser, Weber 36 DCD, i stedenfor den orginale Stromberg forgasseren. Videre ble også motoren oppgradert med en nyere kamprofil fra KG Trimning, kalt KG10. Denne likner veldig på K-kammen som satt i innsprøytningsmoteren. Dette gjør bilen litt sprekere enn orginalt.

Selv om det er ferie er deg godt å bli litt møkkete på henda for det, i dag ble det byttet olje og filter samt byttet eksosanlegg. Jeg bruker kun Volvo orginal oljefilter og Quaker State motorolje. Tidligere kjørte jeg på 20W50, men har nå gått over til 10W40. Kilometerstand ved oljeskift: 449 300. Jeg har hatt Simons 2 tums eksos siden overhalingen i 1997 og nå var dette modent for utskiftning.Siomons eksosanlegg - modent for utskiftning Jeg oppgraderer samtidig til 2,5 tums eksos kjøpt fra Pedersens racing i Sarpsborg. Dette er bare et halvsats anlegg så jeg måtte få tak i en overgang mellom fremre rør og resten. Det fikset jeg på Mekonomen og så var det bare å begynne …..

Gamle eksosanlegg sitter godt så boltene ble sprayet med rustløser dagen før reparasjonen skulle begynne. Enda ble det en del hamring og kapping av rustne rør og bolter før anlegget var løst fra bilen. Så ble overgangen tilpasset og prøvemontering av det nye anlegget kunne gjøres. Fremre rør måtte kappes 75 mm for at det skulle bli riktig i forhold til resten bakover, da med hensyn til orginale gummioppheng.

Volvo 142 - overgang eksosanlegg, 2 - 2,5 tumsMonteringspasta ble benyttet og nye klemmer, muttere og gummioppheng fikk anlegget til å ligge riktig på plass. Noe etterjustering må nok gjøres, men så langt ser det bra ut! Oppstarten var jeg spent på og Volvoen ble litt “grovere i målet”, fin gange ble det. Det virket også tett etter ca. 10 minutters varmkjøring. Mulig også motoren må justeres litt på nytt siden avgassen nå er litt anderledes….

2,5 tums eksosanlegg - Volvo 142


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Blåmann”

 1. Jon Åge Avatar

  Hei Kjetil
  Godt å se at det er liv i blåmann enda.
  Ha en riktig god sommer.

 2. Bjarne gustumhaugen Avatar
  Bjarne gustumhaugen

  Hei, dette var artig, å se igjen Volvoen min. Dette var god bil, flott familiebil, drømmer av og til om den. Kjører ikke Volvo i dag, men er fortsatt svak for merket, vi får se på det tror jeg. Hilsen Bjarne G