SN: 1997 Caprili Brunello di Montalcino Riserva

1997 Caprili Brunello di Montalcino Riserva
1997 Caprili Brunello di Montalcino Riserva
Caprili er en forholdsvis ung produsent fra Toscana i Italia som startet opp i 1965 og utvidet i 1978. Begynte med Brunello først i 1995(?) etter å ha ervervet nye vinmarker. Bruker kun druemateriale fra egne vinmarker og lagrer vinen sin i store slovenske eikefat før den tappes på flaske. Vinen er laget av 100% Sangiovese. En druetype som også brukes i Chianti-viner. Jeg kjøpte 6 flasker hos en vinhandler i Danmark og prisen blir mye hyggeligere ved kjøp av 6 flasker i stedenfor en enkelt flaske. En annen fordel med danske vinhandlere er at de selv bestemmer hvilke årganger man vil ha på hylla og da kan man komme over viner med litt alder. Jeg har lite erfaring med Brunelloer fra Toscana, men et sted må man begynne og dette ga virkelig mersmak!

Forberedelser
Flasken har stått oppreist et par dager før åpning og det viste seg å være lurt da flasken inneholdt en del bunnfall. Sedimenter sprer seg i hele flasken ved liggende lagring og dette faller som regel på plass igjen ved at flasken får stå to til sju dager før åpning. Ergo ble også vinen dekantert i en vid karaffel, både for å skille ut bunnfallet og for å gi vinen den nødvendige luft den trengte før konsum. Rett etter åpning viste nemlig vinen tydelige aromaer av dyreblod, jern og hint av mørke bær. Dette noe skjemmende preget ble borte etter ca. 20 minutter i glasset, men nesen viste tydelig at denne trengte en del lufting. Vinen fikk til slutt et opphold på 3 timer i karaffel før den ble konsumert til maten.

Vurdering
Fargen var rubinrød med en noe mørkere kjerne. Lite utviklet farge synes jeg og dette ble bekreftet gjennom duft og smak også.
Etter lufting fremstår vinen med mere jordlige toner, solbær, knuste kirsebær, lakris og et lite snev av tobakk. De to siste kommer etter tid i glasset og er egentlig et tegn som tyder på at vinen begynner å modnes. En litt rustikk stil på denne som passer mine preferanser godt. Meduim lengde og kjølig frukt, ikke tegn til varmen som preget 97-årgangen. Vinen er fruktig og syrestrukturen rensker bra opp i munnen. Konsentrasjonen av ung frukt imponerer med tanke på dens alder. Tanninene er også noe stramme og bare delvis myket opp. Denne vinen virker ung til tross for sine 14 år og lufting på karaffel.

Grillet T-bone steak, enkelt tilbehør
Grillet T-bone steak, enkelt tilbehør
Konklusjon
Vinen ble hatt til et måltid bestående av grillet T-bone steak fra Annis pølsemakeri i Ringebu, dobbeltfriterte potetbåter, litt salat og noen flak parmesan. Dette var en veldig god match! Caprilien er en sublim “biffvin” og jeg vurderer denne vinen til å ha en lysende fremtid fortsatt. Vinen vil utvikle seg positivt i 10 år til. T-bone steak heter Bistecca Fiorentina i Toscana og kommer fra en spesiell kurase. Dette er en velkjent delikatesse der nede og selvsagt drikker de også Brunello til. Jeg synes det ble bra her i Norge også og vi hadde fått besøk som utgjorde et hyggelig selskap på verandaen. Takk til E&B!


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “SN: 1997 Caprili Brunello di Montalcino Riserva”

  1. […] har utviklet seg pent på et år. Skrev et notat på denne i fjor, les mere her. Jeg har 3 flasker igjen av denne og definitivt noe som bør drikkes i løpet av et år eller to, […]